The daily Knife klaas

Het laatste nieuws van de Nederlandse masterchef

15/05/2017

Kelners en Koks

Kelner en koks

De mensen die mij kennen weten dat ik groot fan ben van eten en drinken. Ik kook met liefde en lef, en zoek altijd een toffe wijn/spijs combinatie! Sinds ik in de horeca werk heeft mij dit altijd gefascineerd. Al moet ik bekennen, het eerste leerjaar stond de cola sonnema wel mijn op nummer één van mijn lijstje met favoriete drankjes HIHI.

Hoofdgerechten die als frisbees door het luik vlogen

Zoals jullie misschien wel eens op tv hebben gezien, hebben koks en kelners het vaak met elkaar aan de stok. Zeker toen ik in de klassieke bedrijven werkte was de haat tussen chef-kok en maître duidelijk te voelen. Hoofdgerechten die als frisbees door het luik vlogen. “Die kut kelner heeft het weer verkeerd opgenomen, wat een klaploper!” Ik moet eerlijk bekennen dat daarbij ook wel wat kelners op de zwarte lijst stonden. Tja hoe kan dat? vraag je jezelf dan af. Als je doet wat je leuk vindt en dat met volle overgave doet, je ziel en zaligheid in een gerecht steekt en een kelner dat vervolgens laat vallen, naar een verkeerde tafel brengt of zich bedenkt om nog even water bij te schenken bij tafel 124 helemaal achter in de hoek.. NEEEEEE!!$#%@! Je neemt nu dit gerecht mee, want het is nu perfect gemaakt en als dat nog 5 minuten staat is het niet meer naar mijn zin. Je moet het een beetje zo zien je koopt een nieuwe auto met de dikste velgen en je leent hem uit aan je vriend/vriendin en ze rijd je velg aan puin.. Dat gaat je ook aan je hart! Gelukkig wordt ik ook ouder en wijzer! Inmiddels ben ik een stuk relaxter!

Waar ik echt niet vrolijk van word….

Slecht eten en passieloze bediening. Dat is één van die dingen die ik nooit zal gaan begrijpen. Waarom zou je iets doen wat je toch niet leuk vindt? Wat ik probeer te zeggen is: horeca is niet de meest makkelijke baan met veel weekenden diensten, een matige cao, altijd werken als je vrienden vrij zijn, maar als je ervoor kiest doe het dan omdat je dat écht wilt!

Ik was laatst lunchen met vrienden, gewoon in een Grand Café. Dus wij gaan zitten. Duurt het eeuwen voordat we drinken krijgen.. nou dan begint de irritatie meter al lekker op te lopen. We hebben eindelijk besteld PoehPoeh! We krijgen ons eten na 25 minuten, er zitten ongeveer 15 mensen te lunchen dus ik denk nou dat moet goed komen, niet dus. Ik heb zin in mijn salade eendenborst! Ik neem een hap van mijn salade…….. en ik denk wat een liefdeloos gerecht, er zit zo weinig smaak aan! Ik denk: ‘waarom kan je verdorie niet een lekkere salade maken?!’ Met smaak en liefde bereid, wat een feest is om te zien én te eten! Ik zit wel in een Grand Café maar goed de kwaliteit moet goed zijn of je nou iets bestelt van 8 of 28 euro!  Maar verrassing!! Het wordt nog erger! Tot mijn verbazing heeft één van de mensen aan tafel een gerecht met rauw varkensvlees…….. Haleluja zeg! Dan is mijn wereld echt te klein!! Hoe kan je nou als er fucking 15 man zit te lunchen rauw varkensvlees serveren?! De maat is vol, ik wil afrekenen en met piepende banden naar huis!! Maar goed we zijn er nog niet.. ik geef aan dat we een gerecht met rauw varkensvlees hebben gekregen. Gastvrouw: ‘’oh ja we hebben niks gehoord tussendoor’’. Nee dat klopt, want je bent niet aan tafel geweest! Oh zal ik anders 10% korting geven? Nu breekt mijn klomp! Zegt ze dit nou echt?! Dus je wil mij 10% korting geven op een broodje van 10 euro, dus snel gerekend is dat één hele fucking euro?! Waar ik op zeer subtiele wijze zeg: ‘’het broodje van de rekening halen! En anders betaal ik helemaal niet!’’ Wat een volk zeg.. Waarom werken dit soort mensen in dit oh zo mooie vak?! Als je het toch niet interesseert ga dan iets doen zonder verantwoording!

In mijn volgende blog vertel ik verder over het restaurant met de witte serre en passievolle kelners en chefkoks.

Cheers Klaas

Categorie:
Ervaringen
Door:
Klaas van de Groep, 1987.

Houdt van:

  • FOOD
  • ROCK&ROLL
  • NIEUWE TRENDS

Volg mij!

Alle categorieën:

x sharing is caring x

Food en Rock&Roll